Spoštovani gospod škof dr. Jurij Bizjak, spoštovani duhovniki, carissime consorelle di Gorizia, drage trnovske sestre in vse, ki ste se jim pridružile, spoštovani prijatelji trnovskih sester, cenjeni pevci in pevke!

Z veseljem vas vse pozdravljam pred začetkom evharističnega bogoslužja – v zahvalo za 175 let kongregacije Šolskih sester de Notre Dame in za 120 let njihovega življenja in dela tukaj v TRNOVEM.

Rojstni dan naše kongregacije je 24. oktober 1833, ko je naša ustanoviteljica, blažena mati Terezija Jezusova Gerhardinger, začela redovno življenje s še dvema dekletoma. Ta žena, ki je bila močna v veri, daljnovidna in pogumna v dejanju, je bila srce skupnosti, katere delovanje je bilo prežeto z apostolsko duhovnostjo, ki je oblikovala življenje sester in globoko vplivala na mnoge druge. Prva desetletja je zaznamovala velika revščina; sestre so v teh letih doživljale tudi zaničevanje in sramotenje s strani tistih, ki niso mogli razumeti njihovega pomena. Istočasno pa je v kongregacijo prihajalo novo življenje in nova rast; kongregacija se je z Bavarske razširila v enajst dežel Evrope in v Severno Ameriko, v prejšnjem stoletju pa še v Južno Ameriko, Afriko in Oceanijo. Leta 1879, ob smrti naše ustanoviteljice, je že več kot 2500 Šolskih sester de Notre Dame živelo redovno življenje v njenem duhu.

V Trnovo smo Šolske sestre de Notre Dame prišle na današnji dan, 21. novembra 1888, to je pred 120 leti in sicer iz Gorice. Stavbo za samostan sta dala zakonca Valenčič. Takratni ljubljanski nadškof Jakob Missia je poznal Šolske sestre de Notre Dame iz Gorice, ki so samo dve leti prej že odprle samostan in začele s šolo v Šmihelu pri Novem mestu. Stekli so pogovori in dopisovanja ter priprava hiše za ustanovitev šole in samostana. Občina Ilirska Bistrica je tudi dala potrebna dovoljenja z edinim pogojem, da bi sestre ne hodile prosjačit po hišah. Iz Gorice so prišle tri sestre in kandidatka .*

Danes smo zato posebej vesele prisotnosti sester iz Gorice, ki jim tukaj izrekam iskreno dobrodošlico. Tako se bomo pri tej evharistični daritvi res lahko iz srca skupaj zahvalili za skromen začetek, ki je rodil bogate sadove. Naj rastejo in zorijo tudi še naprej.

* Le prime suore sono venute da Gorizia. Per questo siamo noi suore oggi particolarmente contente per la presenza delle suore di Gorizia, a cui esprimiamo qui un cordiale: benvenute. Cosi potremo in questa celebrazione eucaristica rendere insieme grazie di cuore per l’umile inizio, che ha portato grandi frutti. Speriamo che sia cosi anche in avvenire.

Bogu bomo izrekli zahvalo za vse dobro v teh letih, pa tudi za vse tisto, kar je bilo manj prijetno, težko, nerazumljivo…, za vse, kar je bilo v Božjem načrtu za našo kongregacijo in provinco.

Pred Bogom in drug pred drugim bomo prosili tudi za odpuščanje za vse, kar je na tej poti oviralo rast in zato večje dobro – med sestrami, pa tudi v odnosu do okolja, v katerem je rasla in raste ter deluje naša kongregacija. Vse, kar je bilo – človeško gledano -nerazumljivega, naj bo ponovno izročeno v Božje roke; naj zaceli rane in prinese nov blagoslov. Zato: skupaj se zahvaljujmo in skupaj prosimo za Božji blagoslov kongregaciji, provinci in vsemu našemu apostolskemu delovanju. (sDK)


Comments

Uvod v mašo v Trnovem — Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:heart: 
:-) 
:whistle: 
more...
 
 

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>