Papežev obisk

IMG_7590-1V Albanijo je prišel papež. V deželo mnogih obrazov, z razgibano kulturno dediščino, bogato zgodovino, čudovito naravo in mnogimi verskimi skupnostmi, ki živijo v sožitju. To je posebej poudaril tudi papež Frančišek ob svojem nedavnem obisku tu v Albaniji. Zato je bil eden osrednjih papeževih dogodkov medversko srečanje, na katerem je lahko z zadovoljstvom ugotovil, da mirno sobivanje med ljudmi in skupnostmi, ki pripadajo različnim veram, ni samo zaželeno, ampak tudi konkretno, možno in izvedljivo.

Papežev obisk je prav gotovo zaznamoval zgodovino albanskega ljudstva, saj je zelo poudaril, kako temni časi so bili časi ateističnega komunizma v Albaniji, ko so bili kristjani in muslimani umorjeni, mučeni, zaprti samo zato, ker so verovali v Boga. Spomin na te dogodke je bistven za prihodnost nekega naroda, je dejal papež. Spomin mučencev, ki so vztrajali v veri, je zagotovilo za prihodnost Albanije, saj njihova kri ni bila prelita zaman, ampak je seme, ki prinaša sadove miru in bratskega sodelovanja. “Albanija je namreč danes zgled ne samo za vnovični razcvet Cerkve, ampak tudi za miroljubno sobivanje ver. Zato mučenci niso poraženci, ampak zmagovalci.”

Papež je povabil mlade in vse verne, naj gradijo in bodo Jezusova Cerkev, naj živijo evangelij služenja in solidarnosti. Albanija potrebuje nove socialne strukture, močne kristjane, ki bodo pokončno živeli moralne in krščanske vrednote in tako prekvasili celotno družbo.

Papežev obisk močno odmeva med ljudmi. Kamor koli pridem, se pogovarjamo, kako nas je papež nagovoril, da je bilo lepo in nepozabno. Mnogi verni in neverni so dogajanje spremljali po TV in radiju. Devetdeset letna zena, ki se je udeležila sv. maše, ki jo je daroval sv. oče, je povedala: “Res sem v letih, a to je bila moja zadnja želja, da sem bila pri papeževi maši; sedaj lahko umrem.” Žena še živi in je ponosna, da je šla ob dveh zjutraj na pot proti Tirani in ves čas vztrajala; to svoje izkustvo pove vsakemu, ki jo je pripravljen poslušati.

Bodimo misijonarji, Božji poslanci, vsak dan tam, kjer smo. Lep pozdrav iz Elbasana.

s. Slavka Cekuta


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:heart: 
:-) 
:whistle: 
more...