Elbasan, 12.03.2009

100_0513‘Motra (sestra), danes imam rojstni dan.’ In pred enim tednom si ga tudi imela? ‘Ja tudi. Osem let.’ In danes? ‘Osem let.’ Tako je to, če imamo vsak teden rojstni dan. Otroci in njihove mame po cele ure stojijo pred našimi vrati in prosijo za pomoč. Nemogoče je odgovoriti na vse njihove potrebe in želje.Otroci menijo, da če imajo rojstni dan, potem bodo gotovo dobili čokolado in še kaj. Kdaj pa kdaj jim tudi to podarimo, a vsak teden je malo prevelika želja.

Tudi v Albaniji vse pogosteje govorimo o finančni krizi, o krizi na splošno in predvsem o krizi vrednot in kulture. Revščina ima, žal, mnogo obrazov, ki na različne načine zaznamuje posameznike in družine.

Dekleta v našem domu ‘Antonija’ se pripravljajo za življenje. Njihove življenjske zgodbe so jih zaznamovale in ranile in prav to je razlog, da so njihovi koraki v življenje manjši, kot bi si želeli. Učijo se kuhati, pravilno in racionalno uporabljati denar, ročnih spretnosti in kolikor le zmorejo sprejemati odgovornosti za lastno življenje. Potrebujejo veliko ljubečega spremljanja in vzpodbude, da same sebi zaupajo. Da zmorejo hoditi v šolo, se učiti, presegati strah in negotovost. Vse več je deklet, ki bi potrebovalo pomoč. So zlorabljena, zavržena, brez osnovne šole, a tudi brez volje, da bi se prepustile drugačnemu načinu življenja in razmišljanja, kot so ga deležne na cesti.

V domu za otroke ‘Trenutek sreče’ je življenje pestro. Otroci prihajajo in odhajajo. Mnogi iz med njih so pravi sončni žarki, ki nas grejejo s svojim smehom in igrivostjo. Hvala Bogu za otroke, ki so še otroci.

Vrtec, kuhinja za lačne otroke in izobraževalni center za žene in dekleta, so lepo obiskani. Vsem, ki so kakor koli vključeni v naše dejavnosti, poskušamo dati nekaj za življenje in biti z njimi solidarni. S sestro sva stalno prisotni in blizu tem, ki naju potrebujejo. Včasih so to vzgojitelji, spet drugič otroci ali žene Med obroki se srečujeva z otroki in dekleti in z njimi tudi jeva. Tako minevajo dnevi, ki se včasih potegnejo tudi pozno v noč. Hvala Bogu, zima se počasi poslavlja in napoveduje pomlad, ki prebuja novo življenje. ‘Izberi življenje’ je izbira, ki nam jo ponuja naš Gospod. Priložnost zame in zate, ki si prebiral te vrstice. Lep pozdrav iz Elbasana na jugu Albanije.

S. Slavka

Komentiranje ni možno.