Delegacija Šolskih sester de Notre Dame sodeluje v komisiji Združenih narodov o statusu žensk

Mednarodna delegacija Šolskih sester de Notre Dame (SSND), vključno s študentkami iz njihovih šol v Braziliji, na Madžarskem in iz Združenih držav, se od 11. do 22. marca v New Yorku udeležuje srečanja 63. komisije Združenih narodov o statusu žensk (CSW63). Prednostna tema srečanja 2019: sistemi socialne zaščite, dostop do javnih storitev in trajnostna infrastruktura za enakost spolov in krepitev vloge žensk in deklet.

Poleg prednostne naloge bodo na srečanju ocenili napredek držav članic pri izvajanju dogovorjenih sklepov s 60. srečanja: krepitev vloge žensk in povezava s trajnostnim razvojem.  

Države članice, pa tudi predstavniki organizacij Združenih narodov in nevladnih organizacij, kot so Šolske sestre de Notre Dame, bodo sodelovali na dvotedenskem zasedanju.

”Sistemi socialne zaščite so ključnega pomena za doseganje enakosti spolov in za krepitev vloge žensk in deklet,“ je rekla sestra Eileen Reilly, direktorica v uradu Nevladne organizacije Šolskih sester de Notre Dame, ki povezuje temo CSW s petim ciljem trajnostnega razvoja  Sustainable Development Goal #5.“Ti sistemi, ki bi določali univerzalno zaščito, bi rešili nekatere izzive, kot je neplačana oskrba, ki jo skoraj vedno zagotavljajo ženske in dekleta.”

Kot registrirana NGO (nevladna organizacija) z Oddelkom ZN za javno informiranje od leta 1993, imajo Šolske sestre de Notre Dame tudi poseben posvetovalni status pri ECOSOC-u, ki jim daje možnost, da predložijo izjave za obravnavo generalnemu tajniku ZN in CSW. Prejšnje izjave (2016, 2017) so odražale zavezanost SSND, da zagotovijo, da imajo ženske in dekleta prostor za mizo in glas med temi razpravami.

Letošnja delegacija SSND srednješolk in študentk znova dokazuje to zavezanost. SSND že več kot 11 let sponzorirajo udeležbo srednješolk in študentk na CSW srečanjih.

Poleg sestre Eileen bodo v prvem tednu dvotedenske seje CSW vključene sestra Carolyn Jost iz Brookfielda, Illinois, sestra Beatriz Martinez-Garcia iz Woodhaven, New York ter udeleženke šol, ki jih SSND sponzorirajo na Madžarskem, v Braziliji in v Združenih državah. 

Univerza Notre Dame of Maryland iz Baltimora, Maryland, ZDA, bo poslala šest študentk in dve članici fakultete.

Kongregacija Šolskih sester de Notre Dame je skupnost redovnic v poslanstvu na petih kontinentih. Sestre izobražujejo s svetovno vizijo in so prepričane, da je svet mogoče spremeniti s preobrazbo oseb. Sestre in njihovi sodelavci si prizadevajo omogočati ženske, mlade in tiste, ki so revni ali izrinjeni na rob družbe in delajo za spremembo sistemov revščine in krivic. Danes približno 2.500 SSND deluje v 30 deželah.

Dodatne informacije o CSW so na voljo na naslovu: http://www.unwomen.org/en/csw/csw63-2019.
Posodobitve SSND iz CSW63 bodo na voljo na: www.gerhardinger.org

Za več informacij o Šolskih sestrah de Notre Dame obiščite: www.gerhardinger.org  or www.ssnd.org 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:heart: 
:-) 
:whistle: 
more...