Mednarodno srečanje mlajših sester 2004

OLYMPUS DIGITAL CAMERASlovenska, italijanska, avstrijska, vestfalska in bavarska provinca – kamor spadajo tudi sestre iz Romunije – Šolskih sester de Notre Dame imamo v Muenchnu skupen noviciat. Redna juniorat srečanja, to so srečanja sester pred večnimi zaobljubami, ima vsaka provinca sama. Enkrat na leto pa se te sestre zberejo na skupnem srečanju. Letos je organizacijo srečanja imela slovenska provinca Šolskih sester de Notre Dame. Mednarodno juniorat srečanje je potekalo od 1. do 6. avgusta 2004 v provincialni hiši na Šišenski 56 v Ljubljani. Tema srečanja je bila: Iskati – najti – črpati iz izvirov našega življenja.

Srečanje je bilo namenjeno utrjevanju medsebojnih vezi, poglabljanju v redovnem življenju, spoznavanju slovenske province in lepot Slovenije. Študijsko duhovni del srečanja je vodila gospa mag. Mihaela Kastelec.
Vesele smo, da smo smele gostiti to mednarodno srečanje, ki je zaradi jezikov in kulturnih razlik izziv, hkrati pa velika medsebojna obogatitev.

Ko smo 01. avgusta prišle v Ljubljano, smo se najprej razveselile ponovnega svidenja s sestrami iz drugih dežel. Prišle smo tudi zato, da bi na novo spoznale mednarodnost, novo deželo in njeno kulturo.

 Vtisi s srečanja:

  • Slovenske sestre so oblikovale zelo bogat program. Začele smo z obiskom Ljubljane ter se tako seznanile z njeno lepoto, zgodovino in pomembnostjo. Pot v Ilirsko Bistrico nam je omogočila pogled v bližnjo zgodovino – obdobje pred osamosvojitvijo in spoznale smo pogum, ki ga terja od sester čas, ko obnavljajo denacionalizirano hišo.
  • Dva naslednja dneva smo ob spremstvu gospe Mihaele Kastelec preživele ob delovnem naslovu: “Iskati – najti – črpati iz izvirov življenja”. Veselje, ki ga doživljamo v življenju se nam je prikazalo v novi luči in na kreativen način smo se poglobile v zgodbo iz Svetega Pisma. Izmenjava verskih izkušenj v naši mednarodni skupini nas je spodbujala k vedno večji duhovnosti. Ko smo se pogovarjale, prepevale, se smejale, plesale in molile, smo bogatile druga drugo. Višek teh dveh dni pa je bilo evharistično bogoslužje v sredo popoldan.
  • Ko smo si nekatere v sredo zvečer zaželele spoznati staro Ljubljano, smo bile veselo presenečene nad odprtostjo in prijaznostjo ljudi. Prodajalec sladoleda nam je brezplačno podvojil porcije, starejše gospe so nas obdarile in mnogi mimoidoči so nas nagovorili. Na poti z gradu smo srečale celo gospoda škofa.
  • Krona srečanje je bil izlet v hribe. Na poti smo se ustavile pri sestrah klarisah v Nazarjah. Hvaležne smo jim za njihovo molitev. Pot smo nadaljevale v Logarsko dolino. Gorati del Slovenije nas je navdušil in res smo uživale v prečudovitem skupnem dnevu.
  • Ko smo se 06. avgusta poslovile, smo vedele, da smo v Sloveniji preživele čudovite dni, ki jih ne bomo kar tako hitro pozabile. S tem srečanjem so se tako medsebojne vezi v naši mednarodni skupnosti Šolskih sester de Notre Dame ponovno poglobile.

Komentiranje ni možno.