• Albanija
2014 Papez v Albaniji

V Albanijo je prisel papez. V deželo mnogih obrazov, z razgibano kulturno dediščino, bogato zgodovino, čudovito naravo in mnogimi verskimi skupnostmi, ki živijo v sožitju. To je posebej poudaril tudi papež Frančišek ob svojem nedavnem obisku tu v Albaniji. Zato je bil eden osrednjih papeževih dogodkov medversko srečanje, na katerem je lahko z zadovoljstvom ugotovil, da mirno sobivanje med ljudmi in skupnostmi, ki pripadajo različnim veram, ni samo zaželeno, ampak tudi konkretno, možno in izvedljivo.

2013 Za oči in dušo

Pa so spet počitnice, je odmevalo v naši vasi že konec maja in bo vse do srede septembra. \"JA, za nekatere\", so se hudovale naše maturantke, za katere se je šolsko \"garanje\" nadaljevalo vse do konca junija in upam tudi srečno zaključilo. Sicer je matura, kot so opisovala dekleta, potekala bolj kot ne \"daj-dam\". Več denarja je kdo \"podaril\" učiteljem bolj uspešno je lahko prepisoval rešitve iz interneta oz. so mu bile prinesene po živi pošti. No, naša dekleta niso bila deležna tega \"luksuza\", so se morala kar učiti.

2012 Utrip

Leto 2012 je bilo bogato leto za našo skupnost deklet v hiši Antonija s katero delim svoj čas, ideje in ne nazadnje vsakdanje življenje. So dogodki, ki so nas zaznamovali in vnesli v naše življenje nove izkušnje. Spet drugi, ki so šli mimo kot, da se niso zgodili, a ostale so fotografije in ‘zapisi’ v naših srcih.

2011 Velika noč je za nami

Velika noč v Albaniji se v marsičem razlikuje od Velike noči v domovini, a bistvo je vedno eno: Naš Gospod je vstal od mrtvih in živi. Župnijska skupnost v Elbasanu se je pomladila za 22 novokrščencev, ki so prejeli sveti krst na velikonočno nedeljo. Od tega štiri dekleta iz naše skupnosti. Tri leta so se dekleta uvajala v krščansko življenje, odkrivala vero s pomočjo kateheze, molitve in praznovanja nedelje in drugih praznikov. Za vse naše otroke in dekleta je bil to lep in globoko doživet praznik, ki se je še posebej dotaknil njihovih domačih in naših zaposlenih.

2010 Družina otrok se je povečala

V Domu za dekleta je postalo “tesno”. Vse več deklet potrebuje našo pomoč. Kljub navideznemu izboljšanju političnih, ekonomskih in socialnih razmer v deželi, se stiske ljudi večajo. Ogrožene so revne družine, otroci in mladostniki. Nepismenost narašča. Apatičnost in depresivnost pri mladih je zaskrbljujoča. Izzivov ne manjka, dela in skrbi tudi ne in prav je tako.

2009 \'Motra (sestra), danes imam rojstni dan.\'

In pred enim tednom si ga tudi imela? \'Ja tudi. Osem let.\' In danes? \'Osem let.\' Tako je to, če imamo vsak teden rojstni dan. Otroci in njihove mame po cele ure stojijo pred našimi vrati in prosijo za pomoč. Nemogoče je odgovoriti na vse njihove potrebe in želje. Otroci menijo, da če imajo rojstni dan, potem bodo gotovo dobili čokolado in še kaj. Kdaj pa kdaj jim tudi to podarimo, a vsak teden je malo prevelika želja.

1 2 3