Elbasan, 04.05.2011

img_6643Velika noč je res da že za nami, a velikonočni čas še vedno traja in s tem tudi priložnost, da vam pišem. Danes sem dokončno spravila skupaj nekaj novic iz ‘naših’ krajev in vam jih z veseljem pošiljam.

Kardinal M. C. Martini je zapisal, da biti kristjan, biti redovnik, redovnica ne pomeni, da imamo odgovor na vsa vprašanja, ampak da »smo pozorni do Kristusa v sočloveku, da zaznavamo probleme drugih, kot bi bili naši, in si prizadevamo za držo skupnega iskanja prave poti. Biti Cerkev pomeni najprej spoštovati človeka.«

To je le ena od misli, ki je spremljala župnijsko, kot tudi našo skupnost v malem, skozi pripravo na velikonočno praznovanje. Velika noč v Albaniji se v marsičem razlikuje od Velike noči v domovini, a bistvo je vedno eno: Naš Gospod je vstal od mrtvih in živi.

Župnijska skupnost v Elbasanu se je pomladila za 22 novokrščencev, ki so prejeli sveti krst na velikonočno nedeljo. Od tega štiri dekleta iz naše skupnosti. Tri leta so se dekleta uvajala v krščansko življenje, odkrivala vero s pomočjo kateheze, molitve in praznovanja nedelje in drugih praznikov. Za vse naše otroke in dekleta je bil to lep in globoko doživet praznik, ki se je še posebej dotaknil njihovih domačih in naših zaposlenih.

Na splošno lahko zapišem, da so naši otroci, mladostniki in zaposleni zelo naklonjeni veri. Z veseljem gredo v cerkev, radi sodelujejo pri različnih pobožnostih. Tako smo tokrat, kot že nekaj let pred tem, v postnem času pripravili molitev križevega pota za vso župnijsko skupnost. Fantje so nosili križ, dekleta pa živo predstavila skrivnosti Jezusovega trpljenja. V času po Veliki noči župnija uvaja molitev »pot luči«, ki se moli podobno kot križev pot, le da se v molitvi premišljujejo skrivnosti Jezusovega vstajenja. Prvo soboto po Veliki noči nam je župnik zaupal vodenje molitve. Naši otroci in mladostniki so se z veseljem pripravljali in vodili molitev. Da smo lahko vsi sodelovali, smo si vloge razdelili, ker je na ta način molitev bolj doživeta za naše otroke in vso skupnost.

Ta mesec obhajamo majniško pobožnost po manjših skupnostih v mestu, oz. se selimo od ene skupnosti v drugo. Skozi cel teden je gostujoča skupnost odgovorna za pripravo molitve. Največkrat molimo rožni venec in vmes pojemo. Naša skupnost bo gostiteljica tretji teden v maju. Za to priložnost pripravljamo kratke misli matere Terezije, da na ta način predstavimo našo ustanoviteljico širši župnijski skupnosti.

Potem pa se že napovedujejo počitnice. Nekatera dekleta pravijo, da prehitro, druge se veselijo. Kakorkoli že, imamo kar nekaj načrtov za prvi počitniški mesec pred odhodom domov. Konec oktobra bomo v Nemčiji praznovali 20 let delovanja naše Organizacije. Za to priložnosti pripravljamo program, s katerim bomo poskušali čim bolj približati pomen in delovanje Organizacije v Albaniji vsem, ki se bodo praznovanja udeležili.

Trpljenje in stiske so vsepovsod po svetu in vsakdo jih vidi na svoj način. O situaciji, tako politični kot tudi socialni, se pri nas v zadnjih tednih veliko govori. Smo pred lokalnimi volitvami, ki bodo vplivale tudi na parlamentarne. Mnoge humanitarne in druge organizacije opozarjajo na različne pereče družbene probleme. Predvsem so v ospredju vprašanja družinske zakonodaje in pravice otrok in mladostnikov. Z zaskrbljenostjo odkrivamo, da je vse več prošenj za sprejem otrok v domove, ki nudijo celotno oskrbo. Dekleta, ki prihajajo v naš dom, so vse bolj ranjena. Delo in življenje z njimi je vse bolj kompleksno. Mnoge potrebujejo ne samo psihološko, ampak že kar psihiatrično pomoč. Najti in nuditi ustrezno pomoč pa ni lahko v danih razmerah. Hvala Bogu, da imamo vero in zaupanje, da Večni vodi naša življenja. Utrip našega življenja pa lahko vsaj malo začutite tudi ob »prebiranju« fotografij.

Lep pozdrav iz Elbasana.

s. Slavka

Komentiranje ni možno.